Verbena (Werbena)

Werbena posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Jest również ceniona za swoje działanie odświeżające i energetyzujące. 

Właściwości

Werbena posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Jest również ceniona za swoje działanie odświeżające i energetyzujące.

Działanie

Stosowana głównie w produktach zapachowych, takich jak perfumy, wody toaletowe, olejki do kąpieli oraz w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów, gdzie dodaje świeży, cytrusowy aromat. Działa tonizująco na skórę, pomaga zredukować uczucie zmęczenia i stresu.

Skutki uboczne

Werbena jest zazwyczaj dobrze tolerowana przez skórę, jednak olejki eteryczne z werbeny mogą powodować podrażnienia u osób z bardzo wrażliwą skórą lub alergiami na konkretne składniki zapachowe.

Występowanie

Wyciąg z werbeny jest popularny w szerokiej gamie produktów kosmetycznych, w tym w kremach, balsamach, środkach do mycia ciała, szamponach oraz produktach zapachowych i relaksacyjnych.

Składnik znajdziesz w produktach