Propanol

Propanol, znany również jako izopropanol lub alkohol izopropylowy, jest organicznym związkiem chemicznym stosowanym w kosmetykach jako środek antyseptyczny, rozpuszczalnik i środek czyszczący. 

Właściwości

Antyseptyczne, rozpuszczające, czyszczące.

Działanie

Propanol działa przez dezynfekcję i usuwanie bakterii z powierzchni skóry. Jako rozpuszczalnik, poprawia teksturę i aplikację produktów kosmetycznych, a także usuwa zanieczyszczenia.

Skutki uboczne

Może powodować wysuszenie skóry, podrażnienia i reakcje alergiczne, szczególnie przy częstym lub nadmiernym stosowaniu na skórze.

Występowanie

Propanol znajduje zastosowanie w wielu produktach kosmetycznych, w tym w środkach czyszczących, tonikach, produktach do dezynfekcji skóry, a także w niektórych produktach do makijażu i perfumach jako rozpuszczalnik.

Składnik znajdziesz w produktach