Polietylen

Polietylen (PE) to syntetyczny polimer używany w kosmetykach głównie jako środek tworzący film, składnik zagęszczający oraz mikrogranulkipeelingach.  

Właściwości

Tworzenie filmu, zagęszczanie, ścierne działanie.

Działanie

W produktach kosmetycznych polietylen służy do tworzenia ochronnego filmu na skórze, zagęszczania formuł i jako delikatne drobinki ścierne w peelingach.

Skutki uboczne

W kontekście skutków ubocznych, dyskutuje się głównie kwestie środowiskowe, zwłaszcza wpływ mikrogranulek na środowisko wodne.

Występowanie

Polietylen znajduje się w szeregu produktów kosmetycznych, w tym w balsamach, kremach, produktach do makijażu oraz w peelingu jako mikrogranulki do mechanicznego złuszczania naskórka.

Składnik znajdziesz w produktach