PEA (Palmitoyl Ethanolamide)

PEA, czyli palmitoyletanolamid, to naturalnie występujący amid kwasu tłuszczowego, który jest stosowany w kosmetykach ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, łagodzące i ochronne. 

Właściwości

Przeciwzapalne, łagodzące, ochronne.

Działanie

PEA wspomaga łagodzenie skóry, redukuje zaczerwienienia i dyskomfort związany z podrażnieniami oraz wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry.

Skutki uboczne

PEA jest zazwyczaj dobrze tolerowany przez skórę i rzadko powoduje skutki uboczne. Niezwykle rzadko mogą wystąpić reakcje alergiczne u osób wrażliwych.

Występowanie

PEA znajduje zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry wrażliwej, kremach łagodzących, produktach przeciwzapalnych i w kosmetykach mających na celu zmniejszenie dyskomfortu skórnego.

Składnik znajdziesz w produktach