Maltodekstryna

Maltodekstryna to polisacharyd otrzymywany w wyniku hydrolizy skrobi, często pochodzącej z kukurydzy, ryżu lub ziemniaków. W kosmetykach służy jako wiążący, stabilizujący emulsję oraz jako substancja zwiększająca objętość. 

Właściwości

Wiążąca, stabilizująca, zwiększająca objętość.

Działanie

Maltodekstryna pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji produktów, zapobiega ich rozwarstwianiu się i może wspierać lepszą absorpcję składników aktywnych przez skórę.

Skutki uboczne

Jest uważana za bezpieczny składnik. Rzadko mogą wystąpić reakcje alergiczne, szczególnie u osób uczulonych na rośliny, z których jest wyprodukowana.

Występowanie

Maltodekstryna jest powszechnie używana w szerokiej gamie produktów kosmetycznych, w tym w kremach, balsamach, produktach do makijażu i produktach do pielęgnacji włosów.

Składnik znajdziesz w produktach