Kwas winowy

Kwas winowy to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów hydroksykwasów (AHA), naturalnie występujący w winogronach oraz innych owocach. W kosmetyce jest ceniony za swoje właściwości eksfoliujące i odmładzające.  

Właściwości

Dzięki swoim właściwościom keratolitycznym (złuszczającym), kwas winowy wspomaga odnowę komórkową skóry, poprawia teksturę skóry, a także jej koloryt.

Działanie

Kwas winowy jest stosowany w produktach eksfoliujących, kremach przeciwstarzeniowych i produktach na przebarwienia. Przyspiesza odnowę naskórka, rozjaśnia przebarwienia, zmniejsza widoczność drobnych linii i zmarszczek.

Skutki uboczne

Podobnie jak inne kwasy AHA, kwas winowy może powodować podrażnienia, zwłaszcza u osób z wrażliwą skórą. Ważne jest stosowanie ochrony przeciwsłonecznej, ponieważ może zwiększać wrażliwość skóry na słońce.

Występowanie

Kwas winowy znajduje się w peelingach chemicznych, serum, kremach do twarzy, produktach do pielęgnacji ciała oraz w kosmetykach przeznaczonych do walki z przebarwieniami i oznakami starzenia.

Składnik znajdziesz w produktach