Kwas mlekowy

Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny z grupy alfa-hydroksykwasów (AHA), pozyskiwany z fermentacji mlecznej. Stosowany w kosmetykach za swoje właściwości nawilżające, złuszczające i przeciwstarzeniowe.

Właściwości

Nawilżający, złuszczający, przeciwstarzeniowy, poprawia teksturę skóry.

Działanie

Złuszcza martwe komórki naskórka, stymuluje produkcję kolagenu, nawilża, zmniejsza drobne linie i zmarszczki, poprawia ogólny wygląd i kondycję skóry.

Skutki uboczne

Może powodować podrażnienie, zaczerwienienie lub uczucie pieczenia, szczególnie przy nadużyciu lub w przypadku wrażliwej skóry. Zalecane jest stosowanie produktów z filtrem SPF podczas używania produktów z kwasem mlekowym.

Występowanie

Występuje w produktach do pielęgnacji skóry takich jak kremy, serum, toniki, peelingi. Naturalnie znajduje się w fermentowanych produktach mlecznych.

Składnik znajdziesz w produktach