Guma ksantanowa

Guma ksantanowa to polisacharyd produkowany przez fermentację cukru przez bakterie Xanthomonas campestris. W kosmetykach stosowana jest jako środek zagęszczający, stabilizujący emulsję i poprawiający teksturę produktów.  

Właściwości

Zagęszczająca, stabilizująca, poprawia teksturę.

Działanie

Zapewnia odpowiednią konsystencję produktów, ułatwia ich aplikację i zapobiega rozwarstwianiu składników w emulsjach. Pomaga również w utrzymaniu jednolitej konsystencji produktów.

Skutki uboczne

Jest zazwyczaj dobrze tolerowana przez skórę i rzadko powoduje skutki uboczne. W wyjątkowych przypadkach może wywołać reakcje alergiczne.

Występowanie

Guma ksantanowa jest obecna w szerokiej gamie produktów kosmetycznych, od kremów, żeli, balsamów po produkty do makijażu i pielęgnacji włosów, dzięki swoim właściwościom zagęszczającym i stabilizującym.

Składnik znajdziesz w produktach