Glutation to tripeptyd składający się z trzech aminokwasów: cysteiny, glutaminianu i glicyny. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów występujących w organizmie ludzkim, znany również z szerokiego zastosowania w kosmetykach jako składnik przeciwstarzeniowy i rozjaśniający skórę.
Właściwości
Glutation wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, detoksykacyjne, a także może wpływać na rozjaśnianie skóry poprzez inhibicję syntezy melaniny.
Działanie
Stosowany w kosmetykach, glutation pomaga w walce z wolnymi rodnikami, wspomaga regenerację skóry, przyczynia się do niwelowania oznak starzenia i może rozjaśniać przebarwienia, nadając skórze równomierny koloryt.
Skutki uboczne
Glutation jest zazwyczaj dobrze tolerowany przez skórę, jednak w rzadkich przypadkach może wywołać reakcje alergiczne lub podrażnienia u osób z nadwrażliwością na ten składnik.
Występowanie
Naturalnie glutation występuje w wielu owocach, warzywach i mięsach. W kosmetykach jest często produkowany syntetycznie lub ekstrahowany z naturalnych źródeł.